intrarea principala in Vatican vazuta de pe acoperisul bazilicii Sfantul Petru

intrarea principala in Vatican vazuta de pe acoperisul bazilicii Sfantul Petru

Vaticanul, unul dintre microstatele europene, este situat pe colina Vatican din nord-vestul Romei, la cateva sute de metri spre vest de fluviul Tibru, pe malul drept al acestuia.

Frontierele (3.2 km în total, toți cu Italia) urmaresc zidurile orasului construite pentru a-l proteja pe papa de atacurile externe. Situatia este mult mai complexa la faimoasa piata Sfantul Petru in fata bazilicii Sfantul Petru, unde frontiera corecta este in afara elipsei formate de colonadele lui Bernini. Este cel mai mic stat suveran din lume cu 0.44 km².

Day 259 - in piata St Petru

in piata St. Petru

Bazilica papala a sfantului Petru, cunoscuta in mod oficial ca “Basilica Papale di San Pietro in Vaticano” si in mod uzual ca bazilica sfantului Petru, este o biserica in stilul renascentist tarziu, localizata in orasul Vatican. Bazilica St. Petru are cel mai mare interior dintre toata bisericile crestine din lume, incapand in ea 60 000 de oameni. Este recunoscuta ca fiind unul dintre locurile catolice cele mai sfinte. A fost descrisa ca avand o pozitie unica in lumea crestina si ca fiind cea mai mare biserica din intreaga crestinatate.

tavan la intrarea in bazilica St. Petru

tavan la intrarea in bazilica St. Petru

Day 259 - gradinile Vaticanului

gradinile Vaticanului, vazute din cupola bazilicii

Day 259 - pe acoperisul bazilicii St Petru

pe acoperisul bazilicii

Day 259 - cupola bazilicii St Petru - vedere din interior

cupola - vazuta din interior

Day 259 - zona de rugaciune

zona de rugaciune

Bazilica este locul unde este inmormantat Sfantul Petru, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus si, conform cu religia catolica, primul episcop al Romei si drept urmare primul pe scara succesiunii papale.
Mormantul sau se afla chiar sub altarul bazilicii. Din acest motiv, multi papi au fost inmormantati aici de la inceputul perioadei crestine. In acest loc a existat o biserica inca din secolul IV, constructia bazilicii prezente incepand pe 18 aprilie 1506 si terminandu-se pe 18 noiembrie 1626.

deasupra mormantului Sfantului Petru

deasupra mormantului Sfantului Petru

Bazilica Sf. Petru este faimoasa ca loc de pelerinaj, pentru funtiile liturgice si pentru asociatiile istorice. Este asociata cu papalitatea si cu multi artisti, cel mai cunoscut fiind Michelangelo. Ca arhitectura este recunoscuta ca cea mai mare constructie a epocii sale. Contrar conceptiei oamenilor, St. Petru nu este o catedrala si nu este resedinta unui episcop; de aceea este denumita bazilica papala.(sursa textului: wikipedia)

Day 259 - basilica Sf Petru

Basilica Papale di San Pietro in Vaticano

Colosseum

Colosseum

Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul este una dintre cele mai impresionante constructii ridicate in perioada de glorie a Imperiului Roman; astazi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat.

In conformitate cu Calendarul Codex din 354, Colosseumul ar putea gazdui 87.000 de oameni, cu toate ca estimarile moderne pun cifra la aproximativ 50.000. Ei au fost asezati intr-un aranjament pe niveluri, care reflecta natura rigida stratificata a societatii romane. Cutii speciale erau puse la nord și sud pentru imparat si Virginele Vestal, oferind cele mai bune puncte de vedere ale arenei. (sursa textului: wikipedia)

columna lui Traian

columna lui Traian

Columna lui Traian se afla in Forul lui Traian, in imediata apropiere – la nord – de Forul roman. Terminat in 113, basorelieful in forma de spirala comemoreaza victoria lui Traian in campania sa de cucerire a Daciei. De aceea columna lui Traian joaca un rol deosebit de important pentru intelegerea modului cum a luat nastere poporul roman.

Columna are o inaltime de aproximativ 30 de metri si contine 18 blocuri masive de marmura, fiecare cantarind 40 de tone.

Initial in varful columnei se afla o statuie a lui Traian, insa ea a fost inlocuita in secolul XVI cu o statuie a Sfantului Petru.
(sursa textului: wikipedia)

Day 260 - piazza Venezia

piata Venetia

Amplasata in centrul Romei, piata Venetia este cea mai pitoreasca din intregul oras. In forma rectangulara, elementul principal il constituie Monumentul Vittorio Emanuele, o satuie imensa din marmura ridicata in cinstea primului rege al Italiei unite. Aceasta piata reprezinta si punctul de confluenta al celor mai importante strazi ale orasului: Via del Corso, Via Quattro Novembre, Via del Plebiscito – ce duce catre Basilica Sf Petru, Via dei Fori Imperiali – ce merge pana la Forumul Roman si la Colosseum. (sursa textului: 1001hoteluri.ro)

Day 260 - arcul lui Constantin

arcul lui Constantin

Pentru a celebra victoria impotriva lui Maxentiu, Imparatul Constantin a dispus ridicarea, la Roma, a unui Arc de Triumf. Monumentul a fost ridicat in jurul anului 315 si are o inaltime de 21 de metri. Exista mai multe explicatii pentru prezenta dacilor pe Arcul lui Constantin: 8 statui cu daci neinlantuiti. Se considera ca statuile au fost luate din Forul lui Traian. Unii istorici spun ca Imparatul dorea sa fie “trecut” alaturi de Traian sau Marc Aurelian, aducatori de glorie si pace Imperiului. (sursa: http://www.alexradescu.ro/2007/03/8-daci-pe-arcul-lui-constantin.html)