Château d'Ussé

Château d'Ussé

Nu e doar o iluzie, este chiar un castel de poveste, castelul Frumoasei din Padurea adormita. Situat la marginea padurii intunecate si misterioase Chinon, aproape de fluviul Loire (in valea afluentului Indre), castelul Ussé prezinta elemente arhitecturale ce te fac sa te simti ca in povesti.


Acest castel l-a inspirat pe Perrault sa-si scrie faimoasele povesti si ramane un simbol al castelelor de basm medievale locuite de lorzi curajosi, domnite frumoase si poeti.

scena din poveste

scena din poveste

In mare parte, castelul a fost construit in secolele XV si XVI pe temelia unei cetati din secolul XI, dar farmecul sau vine din amprenta personala lasata de numerosii sai posesori. In 1664 marchizul de Valentinay a comandat gradinile formale din fata castelului proiectate de Le Notre, faimosul arhitect al gradinilor de la Versailles, ornate cu flori frumoase din belsug si portocali, unii din ei datand dinainte de 1789. Marchizul a mai adaugat pavilionul care acum reprezinta aripa stanga a castelului.

gradinile din fata castelului

gradinile din fata castelului

Posesorii castelului nu au uitat de decorarea interiorului, imbunatatind, prin secolul al XVIII-lea apartamentele regale care mai pastreaza si astazi tapiteria de matase originala pe pereti si pe scaune. Diferitele piese de mobila, cumparate de la cele mai bune ateliere de tamplarie ale vremii, inregistrate intr-un inventar din 1781, sunt plasate in aceleasi camere ale castelului ca odinioara.

casa de papusi

casa de papusi

camera regelui - expozitie de costume 1830 - 1950

camera regelui - expozitie de costume 1830 - 1950

In 1885, contesa de Rochejacquelin, fara a avea un mostenitor direct, a lasat mostenire Ussé nepotului sau, contele de Blacas, care l-a imbogatit cu colectii si suveniruri ale stramosului sau ministrul lui Ludovic XVIII. De atunci, Ussé a ramas proprietatea si locuinta descendentilor sai si pastreaza privilegiul si farmecul unic de a primi vizitatorii intr-un camin stravechi inca locuit.

masa aranjata in cinstea regelui

masa aranjata in cinstea regelui